Louis Vuitton Monogram en de Tivoli tas: tijdloze glamour en verloren mode

Het Louis Vuitton Monogram bestaat al honderd jaar en is nog steeds een klassiek mode-element. Het is afgedrukt op canvas, in reliëf op leer, genaaid op denim en verscheen zelfs in verschillende vormen op een breed scala aan materialen. Ontwerpers blijven dit klassieke patroon innoveren, opnieuw uitvinden en zelfs repliceren om te voldoen aan de trends van elk nieuw seizoen.

Het Louis Vuitton Monogram is in verschillende vormen geïnterpreteerd, maar het heeft nog steeds een rustieke charme in zijn oorspronkelijke vorm: chocoladekleurig canvas en honingkleurig Vachetta leer. Niet zo lang geleden ontmoette ik toevallig een vrouw die elegant zo’n Louis Vuitton tas droeg die, ondanks wat slijtage, nog steeds herkenbaar was als de klassieke Monogram. Met de rits los, zwaaide de gouden hanger zachtjes en straalde een sfeer van ingetogen luxe uit.

Na wat zoeken kwam ik erachter dat het een Louis Vuitton Tivoli tas was, ooit een modefavoriet in het begin van de jaren 2000, maar bijna tien jaar geleden opgeheven. Ik vroeg me af waarom zo’n populaire tas uit het assortiment werd gehaald.

Een modetrend die begon rond de eeuwwisseling
De Tivoli handtas werd geboren aan het begin van de 21e eeuw tijdens de release van de Twilight serie en de Sex and the City films. In een tijd waarin het enthousiasme van het Y2K-tijdperk vervaagde en de somberheid van een dreigende recessie intrad, werd de Tivoli-tas uitgebracht als onderdeel van de najaarscollectie 2008 van Louis Vuitton zonder de fanfare van andere “doorbraak”-handtassen.

In de brochure was de Tivoli te zien op de armen van Scarlett Johansson en Leticia Casta, met de Pont Neuf Bridge in Parijs op de achtergrond en gefotografeerd door de beroemde Annie Leibovitz. Maar soms onderscheidt een tas zich van het gewone en dat is het geval met de Tivoli.

Uitsluitend gemaakt van klassiek Monogram canvas, de Tivoli tas is uniek in zijn omgekeerde plooi ontwerp en gebogen top, die een eerbetoon aan de historische architectuur van de gelijknamige stad. Een goudkleurige bedelrits zorgt voor een geraffineerde afwerking.

De opkomst van het praktische en de ondergang van de mode?
Achteraf gezien is de Tivoli voor Louis Vuitton wat de Medallion-tas is voor Chanel (beide hadden decoratieve bedeltjes en werden ongeveer in dezelfde periode gelanceerd en weer opgeheven). Maar terwijl de Medallion-tas vooral bekend is vanwege de vele verschijningen in reality-tv-shows (bijvoorbeeld Lauren Conrad in The Hills), wordt de Tivoli tas zelden gezien in celebrity-kringen. Desondanks is de Tivoli tas vaak uitverkocht in de winkels en kun je maanden in de rij staan om er een te bemachtigen.

De Tivoli-tas was misschien wel een verschuiving in de esthetiek van het millennium, weg van de overdaad aan versieringen en in de richting van eenvoudigere, meer functionele stijlen die meer geschikt waren voor dagelijks gebruik. Natuurlijk laat Louis Vuitton het monogrampatroon niet helemaal los.

Verkrijgbaar in twee maten, PM (hand-held) en GM (verstelbare schouderriem), met een veilige ritssluiting en ruime binnenzakken, kan de Tivoli de weg hebben vrijgemaakt voor toekomstige tassen zoals de Proenza PS1 en de Celine Luggage.

Maar met de dikke Chloé Paddington en de grote Stam-tassen van Marc Jacobs die in die tijd ook populair waren, kon de goedkoopste louis vuitton tas Tivoli niet blijvend in de smaak vallen, ondanks zijn succes. Uiteindelijk werd hij in 2014 uit het assortiment gehaald.

Tijdloze klassiekers en kortstondige rages
Met de komst van de jaren 2010 ging het bergafwaarts met veel “it-bags”, zoals de Paddington, die in 2010 werd stopgezet, de Fendi Spy, die in 2012 werd stopgezet, en de Stam, die in 2013 werd stopgezet. Daarom wordt het overleven van de Tivoli tas tot 2014 als een succes beschouwd.

Het Monogrampatroon van Louis Vuitton is een iconisch element van het merk gebleven, terwijl de Tivoli-tas niet meer wordt gemaakt, maar een blijvende stempel heeft gedrukt op de modewereld.

Geef een reactie